turist info

Novi Sad

Novi Sad je univerzitetski, kulturni, festivalski, turistički i sajamski grad od međunarodnog značaja. Za tri veka svog postojanja, Novi Sad je bio i ostao stecište stanovništva različitog nacionalnog porekla. U njemu danas zajedno žive 23 nacionalne manjine.

Zbog intenzivnog razvoja kulturnih institucija, u 19. veku, Novi Sad je dobio epitet Srpska Atina. U njemu je tada živeo I stvarao čitav niz značajnih umetnika, književnika, naučnih i kulturnih radnika. Početkom 20. veka, tu je živeo i Albert Ajnštajn, sa svojom suprugom Milevom Marić Ajnštajn.

U Novom Sadu je 1960. godine osnovan Novosadski univerzitet, koji danas ima 14 fakulteta i veliki broj instituta i centara za naučna istraživanja. Osim Novosadskog univerziteta, u gradu funkcionišu i dva privatna univerziteta i veći broj fakulteta, što sve zajedno čini da Novi Sad može da se ponosi stručnim i kreativnim kadrovima, ali i mladalačkim duhom.

Novi Sad je danas moderan, univerzitetski, kulturni, turistički, naučni, politički i administrativni centar AP Vojvodine. On je grad muzeja, galerija i pozorišta, tradicijom bogat festivalski grad međunarodnog značaja. Prepoznat je kao sigurno, zdravo i podsticajno mesto za život, rad i investiranje.

Iako ima više od 300.000 stanovnika, što ga čini drugim po veličini gradom u Srbiji, u Novom Sadu se i dalje živi lagano, bez velike žurbe, karakteristične za mnogoljudne gradove.

novisad.travel

Pokrovitelji festivala

Medijski Partneri

Prijatelji festivala